Verlichting in parkeergarages, de normen en eisen

Goede verlichting in de parkeergarage is een must. Het is niet alleen een vereiste volgens verschillende normen, het zorgt ook voor een veilig en positief gevoel in de garage. Een gelijkmatige lichtverdeling zorgt daarbij voor een goede herkenbaarheid van voertuigen, mensen en bewegwijzering.

Donkere gedeeltes

Vaak hebben parkeergarages nog veel donkere gedeeltes. Deze kunnen een groot risico vormen. Zo worden voetgangers sneller over het hoofd gezien en is het onveilig met inparkeren.

Gelijkmatig en helder licht

Het is belangrijk om gelijkmatig en helder licht in de parkeergarage te hebben. Dit vermindert schaduwen en verbetert het zicht. Gebruikers voelen zich hierdoor veiliger, er is minder kans op ongelukken en schade en de bewegwijzering valt meer op.

Normen verlichting

In parkeergarages gelden verschillende eisen ten aanzien van verlichting. Er wordt gebruik gemaakt van drie normen:

  1. NEN 2443 (nl) Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen (2013)
  2. NEN-EN 12464-1 Licht en verlichting – Werkplekverlichting – Deel 1: werkplekken binnen
  3. PKVW Politiekeurmerk Veilig Wonen

Overzicht eisen

Alle eisen uit de verschillende normen staan in onderstaand overzicht.

Tabel NEN normen voor verlichting

Conform PKVW is 4 Lux de minimum verlichtingssterkte in een parkeergarage. Dit houdt in dat de verlichting NOOIT uitgeschakeld mag worden. Slechts dimmen is toegestaan tot minimaal 4 Lux.

Noodverlichting verplicht

Noodverlichting is verplicht voor alle ondergrondse parkeergarages. Denk hierbij aan zowel openbare als niet-openbare parkeergarages en ook aan stallinggarages. De noodverlichting voor dergelijke locaties moet aansluiten bij de Europese norm NEN-EN 1838.

Zelf meten!

Ben je nieuwsgierig of de aangelegde verlichting (nog) voldoet aan de gestelde eisen?

Er is een handige app te downloaden op mobiele telefoon, zodat je het relatief eenvoudig zelf kan meten. Met gebruik van de gratis luxmeter-app “Lux Light Meter” verander je je smartphone in een handige lichtmeter.

App Store knop
Google Playstore knop

Samen met een expert

Toch liever hulp van een expert? Wij helpen je graag! Met een professionele lichtmeter maken we een opname bij jou op locatie en sturen de resultaten via een duidelijke rapportage. De kosten hiervoor zijn slechts 50 euro.

Ons systeem in beeld

Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op.

Direct naar:

Wil je persoonlijk contact met een van onze adviseurs?

Delen:

Meer berichten

Scroll naar boven